Tijdens een bevalling worden grote krachten uitgeoefend op het lichaam van het ongeboren kind. De beweeglijkheid van het lichaampje en de schedel zorgen er in het algemeen voor dat deze krachten goed opgevangen kunnen worden. Maar als de bevalling erg lang heeft geduurd of als deze juist heel snel is gegaan, dan kan dat gevolgen hebben voor het welzijn van het kind. Ook kunnen klachten ontstaan na een geboorte van een baby in stuitligging, na een vacuümverlossing of een keizersnede. Een osteopaat kan dan op een zachte manier het lichaam van de baby doen ontspannen en zijn natuurlijke beweeglijkheid teruggeven.

Speciale benadering van baby’s

In de osteopatische benadering van baby’s is er een groot verschil met het behandelen van volwassenen. Het behandelen van baby’s vraagt van een osteopaat dat hij uitgaat van het kind zelf en niet van de ‘etiketten’ die er opgeplakt zijn of worden opgeplakt.

Dit maakt dat de baby het behandelen toelaat. Voor een osteopaat is iedere behandeling een uitdaging in creatieve zin, omdat het kind bepaalt hoe het zich laat behandelen.

Zacht en aangenaam

Door zijn zachtheid en efficiëntie is osteopathie een geneeswijze die uitermate geschikt is voor baby’s. Door de zachte mobilisatie en manipulatietechnieken zijn bijwerkingen zeldzaam en wordt behandeling door de baby als aangenaam ervaren.

De baby voelt het respect voor zijn lichaam en herkent in de benadering van de osteopaat de weg naar de genezing.

Kennis van kindergeneeskunde

Om een baby goed te helpen en de ouders uitleg te kunnen geven omtrent de problemen van het kind, heeft de osteopaat een gedetailleerde kennis nodig van de kindergeneeskunde en de verschillende ontwikkelingsgebieden.

Dit betekent niet dat de osteopaat de plaats van de kinderarts of huisarts inneemt. Osteopathie blijft een complementaire geneeswijze.

Met welke klachten naar de osteopaat?

• Astma
• Hoofdpijn
• Buikpijn, obstipatie en diarree
• Eczeem en allergieën
• Keel, neus en oorproblemen