Osteopathie kan helpen bij zwangerschapsproblemen. Bij het zoeken naar de oorzaak van bijvoorbeeld een vruchtbaarheidsprobleem, ongemakken tijdens de zwangerschap of aanhoudende klachten na de bevalling wordt gekeken naar het lichaam als totaal. Tijdens het onderzoek wordt een analyse opgesteld van alle organen die hun beweeglijkheid hebben verloren.
In de behandeling die daarop volgt zullen die organen worden gecorrigeerd en op die manier krijgt het zelfregulerend vermogen weer de vrijheid het lichaam te herstellen.

Zwanger worden

Bij problemen met zwanger worden krijgen de volgende systemen bijzondere aandacht: de baarmoeder, eierstokken, bijnieren, darmen en de dynamiek van de schedelbotten en schedelnaden.

Door het vrijmaken van onder andere deze structuren zullen de verschillende functies normaliseren en de omstandigheden om zwanger te worden optimaliseren.

Tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert het lichaam behoorlijk, waardoor zich diverse zwangerschapskwalen kunnen voordoen. De osteopaat kan klachten zoals rugpijn en bekkeninstabiliteit verminderen.

Ook helpt hij vrouwen bij de voorbereiding op de bevalling. Door de weg vrij te maken kan de osteopaat ervoor zorgen dat de geboorte soepeler verloopt.

Veilig voor moeder en kind

Met zachte handbewegingen probeert de osteopaat de weefselspanning te verminderen, waardoor de storende invloed op de hormoonhuishouding, zenuwen, gewrichten en bloedvaten verdwijnt. Het lichaam herstelt zichzelf.

Bij  osteopathie wordt geen gebruik gemaakt van medicijnen en apparaten. Het is dus volkomen veilig voor moeder en kind.

Na de bevalling

Bij de geboorte van een kind komen enorme krachten vrij. Om die op te vangen wordt er veel van de ophangsystemen van buik- en bekkenorganen en de mobiliteit van het lichaam gevraagd. Hierdoor kunnen ook in de periode na de bevalling blokkades ontstaan die leiden tot (pijn)klachten of een postnatale dip of depressie.

Het is daarom verstandig het lichaam na de bevalling te laten controleren op mogelijke blokkades, zodat klachten in een vroeg stadium kunnen worden voorkomen en de balans van het lichaam optimaal kan herstellen. 

Veelvoorkomende klachten voor, tijdens of na de zwangerschap

Veelvoorkomende klachten voor of tijdens de zwangerschap of na de bevalling die een osteopaat behandelt:

  • Problemen met de bekkenbodem, incontinentie.
  • Terugkerende blaasontsteking.
  • Pijn aan de stuit.
  • Pijn in gewrichten.
  • Tintelingen in armen en benen, carpaal tunnelsyndroom.