Een whiplash ontstaat na aanrijdingen of bijvoorbeeld een impact op de schedel. In het begin is er vaak een stijfheid en pijn van de nek en schouderregio. Echter, onbehandeld kan de whiplash op den duur gaan lijden tot hele vervelende klachten.
Van stijfheid in de nek tot duizeligheid en zelfs concentratieproblemen en karakterveranderingen.

De oorzaak

De impact die kan ontstaan bij een aanrijding van achteren geeft een korte maar heftige rek op ons ruggenmerg en hersenvliezen. Het ruggenmerg en de hersenvliezen staan direct in verbinding met de hersenstam (ter hoogte van de hoogste nekwervels). Fixaties die ontstaan ter hoogte van het ruggenmerg zorgen voor enorme stress op de hersenstam. De hersenstam is een belangrijke schakel voor het zelfregulerend neurologisch aansturing systeem. Te veel stress op dit systeem kan gevaarlijk zijn voor het functioneren. Het lichaam zal automatisch deze stress willen reduceren door een hevige afweerspanning van de nekspieren in te stellen. Deze afweerspanning zorgt voor pijn en stijfheid. Bij zware whiplashfenomenen kunnen er na verloop van tijd, door de druk op de hersenstam, andere symptomen ontstaan.

De behandeling

De osteopaat kan de fixaties van het bindweefsel rond het ruggenmerg en de hersenvliezen verbeteren. Zachte manuele technieken zorgen voor doorbloedingsherstel en herstel van de flexibiliteit. Hoewel de flexibiliteit van het ruggenmerg gering is, is deze van essentieel belang. Geleidelijk zal de stress op de hersenstam verminderen en hiermee zal de spierspanning zichzelf normaliseren. Ook de nevensymptomen kunnen dan verdwijnen.
Laat een whiplash zo snel mogelijk behandelen.