Afspraak maken

In de meeste gevallen is het niet noodzakelijk om vooraf een verwijzing te halen bij uw huisarts. Controleert u dit aub in uw verzekeringsvoorwaarden (Ivo Trouw is lid van NVO/NRO) U kunt online een afspraak maken.

De eerste afspraak en behandeling (45 minuten)

Om een goed beeld te krijgen van uw gezondheidstoestand en uw klachten, duurt een eerste bezoek 45 minuten. Neem bij uw eerste afspraak, indien van toepassing een lijst mee met eventuele gebruikte medicijnen en de resultaten van aan de klachten gerelateerde specialistische onderzoeken (op papier of CD-rom) en in geval van baby of klein kind, het bevallingsverslag.

Tijdens het eerste onderzoek zal de osteopaat met zijn handen alle bewegingssystemen evalueren.

Hierbij worden de wervelkolom, gewrichten, organen, bindweefsels en zenuwen nagekeken en worden de blokkades en beperkingen in het lichaam in kaart gebracht die met de klacht in verband kunnen staan. Na het onderzoek bespreekt hij zijn bevindingen met u en wordt een eerste behandeling uitgevoerd. Het eerste consult bestaat dus uit een intake gesprek, een onderzoek en een eerste behandeling.

Binnen 1-4 weken vervolgafspraken (30 of 45 minuten)

De osteopaat maakt met zachte handgrepen de lichaamsdelen weer beweeglijk in de verwachting dat daarna het lichaam zichzelf weer kan herstellen. Het lichaam heeft hier tijd voor nodig en daarom volgen de behandelingen niet kort op elkaar. Na 1 tot 4 weken vindt een vervolgconsult plaats.

Vervolgafspraken duren 30 minuten voor kinderen (tot 18 jaar) en 45 minuten voor volwassenen. Het aantal behandelingen dat noodzakelijk is hangt af van de aard en de uitgebreidheid van de klachten en van uw reactie op de behandeling.

Wat u verder nog moet weten

De osteopaat kan u oefeningen meegeven en adviezen op het gebied van houding, voeding en ontspanning.

Als blijkt dat er mogelijk sprake is van een onderliggende ziekte en osteopathie geen behandeling kan bieden,

zal de osteopaat u verwijzen naar uw huisarts of specialist. Een osteopaat kan samenwerken met andere disciplines in de gezondheidszorg en vervangt nooit een huisarts of specialist.